Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

RAR ÉS WinRAR
 VÉGFELHASZNÁLÓI LICENC-SZERZŐDÉS
KIVONATOS, RÖVIDÍTETT VÁLTOZATA

 

 1. A szoftver megvásárlása előtt szabadon kipróbálható.
  Bárki ingyenesen használhatja  a szoftvert a telepítésétől számított negyven napig.
  Ezt követően a további használathoz a szoftvert felhasználó köteles megvásárolni. Felhasználó a vásárlással nem tulajdonjogot, hanem felhasználói jogot szerez.

   
 2. A szoftver tipikus licencelési formái: 
   
  1. egy felhasználós licenc, a felhasználó egy licencet vásárol egy számítógépre

   A magánszemély felhasználó jogosult az egy felhasználós licencét az összes, birtokában lévő számítógépen, mobil eszközön használni (USB, hordozható eszközökön is).

    
  2. Az üzleti felhasználó minden számítógép, mobil eszköz után köteles licencet vásárolni, melyekre a szoftvert telepítette, vagy más módon használni képes.
    
  3. Többszörös licenchasználat. Amennyiben az üzleti felhasználó, és/vagy alkalmazottjai egy számítógépen több felhasználói fiókot használnak, ennek megfelelő számú licenc vásárlására kötelezettek.

Hálózatos (kliens/szerver) környezetben minden munkaállomásra licencet kell vásárolni, melyen a szoftver telepítve van, vagy azt más módon elérni képes, használni tudja.
Minden ilyen munkaállomás licencköteles attól függetlenül, hogy a szoftvert egy időben hányan használják.
Például ha a hálózatban kilenc számítógépen szeretné használni a szoftvert, akkor kilenc licencet kell vásárolnia.

 1. A szoftver eredeti, módosítatlan kipróbálási példánya (telepítőkészlete) szabadon birtokolható, másolható, terjeszthető.
   
 2. Különösen tiltott a szoftver illegális módosításával történő regisztrált példánnyá “élesítése” (hack, crak), ill. kulcsfájl generáló program használata, mellékelése.
   
 3. A szoftver, vagy telepítőkészlete, nem terjeszthető más programcsomag részeként. A telepítőkészlet kizárólag módosításoktól mentes eredeti formájában, ingyenesen, önállóan terjeszthető.
   
 4. A szoftver semmilyen formában sem adható bérbe, nem lízingelhető, viszont átruházható másra, amennyiben az új felhasználó elfogadja jelen szerződést. Utóbbihoz a jogtulajdonos írásbeli beleegyezése is szükséges.
   

Kérjük, olvassa el a teljes licenc-szerződést is, hogy teljes képet kaphasson jogairól, kötelezettségeiről.
Ez a dokumentum nem ad teljes tájékoztatást, kizárólag előzetes informálás céljából készült.
Jogi kötelezettség, vagy igény igazolására nem használható.

A RAR és WinRAR programokhoz ezen az weboldalon a Letöltés menüpontban választhatja ki az ön számára szükséges programot. A letöltött program a telepítésétől számított 40 napig szabadon használható, ráér akkor dönteni a vásárlásról. Választhajta a gyártó hivatalos letöltési oldalát is, ott több mint 40 nyelven találja meg a WinRAR programot.
Ez a telepített kipróbálási példány lesz az alapja a megvásárolt, végleges felhasználásnak is, további letöltésre nem lesz szüksége.
A későbbiekben bármikor választhat más verziót, nyelvet, szabadon letöltheti, telepítheti a meglévő helyett. Az újraaktíválás menete azonos az vásárláskor leírtakkal.

 

Miként állapítható meg, hogy a Windows 32 bites vagy 64 bites változata fut-e a számítógépen?

A választ a Microsoft nagyon korrekt leírással válaszolja meg. Kiegészítésképp annyit írnék ide,
hogy Windows 10 alatt is a Windows 8-ra leírt eljárás követendő.

A Microsoft leírása ide kattinva érhető el.

 

A RAR vagy WinRAR program aktiválására az jogosult, aki megvásárolta a felhasználói jogot.
A sikeres vásárlás után ön a megrendeléskor megadott levelezési címére a kapja meg a felhasználásra jogosító kulcsfájlt. Általában a levél mellékeltében szereplő RARREG.KEY fájlról van szó.  Ezt a fájlt kell elmentenie a telepített WinRAR mappájába. Ez alapértelmezésben a C:/Program Files/WinRAR mappa. Ha telepítéskor ettől eltérő helyet választott, oda kell elmenteni.
Több esetben is tapasztaltuk, hogy egyes levelezőprogramok (pl. egyes Outlook példányok) a biztonsági beállításokra hivatkozva megakadályozzák a melléklethez való hozzáférést, annak elmentését. Ebben az esetben kérjük írjon nekünk,  liszenszét elküldjük más formátumban.

Egy másik levélben a kapja meg a sorszámmal ellátott licenc-szerződését (ezt a sorszámot a win.rar GmbH adja ki). A kapott kulcsfájlt, és licenc-szerződést (PDF) mentse el biztonságos helyre, felhasználói jogát ezekkel tudja igazolni, újratelepítéskor pedig a kulcsfájl használatával tudja érvényesíteni.

 

 

Ez a WinRAR program saját, eredeti formátuma. A RAR fájlformátum egy tömörített adatfájl típus, melyekben fájlok, mappák sokaságát tárolhatjuk tömörített formában.  Lehetnek ezek dokumentumok, fényképek, videók, programok, és még ezernyi más dolog. A RAR archívum használata megkönnyíti adataink tárolását, mentését, és pl. az Interneten való továbbítását. A RAR fájlokat elláthatjuk jelszó védelemmel, adatsérülés elleni védelemmel, megjegyzéseket írhatunk a fejlécébe, készítésekor megválaszhatjuk a tömörítési eljárást az archíválandó adataink tulajdonságai szerint.
A RAR formátum gyakorlatilag határtalan kapacitású. Egy átlagos számítógépen kb. egymillió fájlt tartalmazó archívumot lehet készíteni. Az archívum maximális mérete a szinte  felfoghatatlan 8,58 milliárd Gigabájt. A Windows rendszerek fontos korlátja, hogy ha 4 Gigabájt-nál nagyobb RAR fájlok készítésére csak NTFS rendszerű tárolók alkalmasak, mert a korábbi fájlrendszerek (FAT32) nem képesek fogadni az ekkora fájlt.

 

Erre a feladatra több megoldás is létezik.

A legelső a WinRAR program elindításával kezdődik. Windows verziótól függően az Asztalon lévő ikonra duplán kattinva, vagy a "Start", Minden Program után a WinRAR kiválasztásával, és ráklikkelésével tehetjük ezt meg. Windows 10 esetében pedig a "Start" (Windows logó) megnyomása után az abc rendben keresse meg a WinRAR-t, és úgy indítsa el. A megjelenő ablakban a Windows kezelői felületen megszokott módon jelölje ki az archíválni kívánt mappákat, fájlokat. Kattintson a felső menüben látható "Hozzáad" ikonra. A felbukkanó ablakban adhatja meg a létrehozandó archívum nevét, kívánt tárolási helyét, minden védelmi, tömörítési paraméterét. Ha mindent beállított, az OK gombra kattintva kezdődhet a kívánt archívum létrehozása. Ha nem állította be az "Archívum zárolása" funkciót, a későbbiekben fájlokat adhat hozzá, törölhet, vagy épp frissítheti az így tárolt adatait.

Másik lehetőség, hogy a Windows Intézőben jelöli ki az archíválni kivánt mappákat, fájlokat, majd a jobb egérgomb megnyomásakor elbukkanó menüben választhatja az  új archívum létrehozását, vagy valamely archívumon módosítását, frissítését, netán a kijelölt adatok archívumba foglalását, és azonnali e-mail küldését.

 

A legegyszerűbb megoldás, ha a Windows Intézőben megkeresi a kívánt archívumot (RAR fájlt), és duplán rákattint.
Alapesetben erre a WinRAR program elindul, és azonnal meg is mutatja a tárolt fájlokat. Ha a teljes tartalmat ki akarja csomagolni, akkor válassza a felső menüben a "Kicsomagolás ide" ikont. A felbukkanó ablakban állíthatja be a kívánt cél helyet, és minden egyéb opciót.
Másik lehetőség, hogy a kijelölt elemeket a "drag and drop" technikával, egyszerűen az egérrel megragadva kihúzza az Asztalra, vagy az Intézőben kiválasztott helyre.

 

Ezt a szolgáltatást kifejezetten a kezdő felhasználóknak készítették.
Ha még bizonytalan a WinRAR használatában, vagy egyáltalán a számítógép kezelésében,
használja ezt a lehetőséget, legyen szó archívum készítéséről, kicsomagolásáról, vagy frissítéséről.

Ezek a hibaüzenetek arról szólnak, hogy az archívum valamely részében (fejléc, név, adattartalom) hibás.
Amennyiben ezt a hibaüzenetet archívum készítésekor kapta, a következő lehetséges okokra gyanakodhat:

 • megsérült a WinRAR program, próbálja (újra)telepíteni a legfrissebb verziót
 • hibás a számítógépe memóriája, merevlemeze, más hardver eleme, esetleg over-clocked processzort használ, ami nem bírja ezt a terhelést
 • esetleges vírusfertőzés

Kicsomagolás esetén a fenti lehetőségeken túl erős a gyanú, hogy maga az archívum sérült meg.
Megkísérelheti a javítást a WinRAR segítéségvel. Jelölje ki az archívumot, majd a felső menüben  válassza a "Javít" ikont.

 

A RAR archívum titkosításában nincs hátsó bejárat, oda sajnos csak és kizárólag a jelszó használatával lehet belépni.
Még a WinRAR szerzője sem tudja visszafejteni az archívumból a jelszót, kizárólag próbálgatással lehet eredményt elérni.

 

Az elvesztett kulcsfájl pótlására természetesen van lehetőség.
A cégünktól vásárolt kulcsot ingyenesen pótoljuk, a win.rar GmbH-tól vásárolt kulcs pótlása díjköteles.
A pótláshoz szükésges valamilyen módon igazolni a felhasználói jogot. 

 • a vásárlás körülbelüli dátuma
 • a regisztrált végfelhanszáló neve, címe, e-mail címe
 • esetlegesen fellelhető számla, licenc-igazolás

 

A WAMP WinRAR Annual Maintenance Plan, azaz éves karbantartási terv.

Ez egy cégeknek javasolt szolgáltatás, akiknek fontos, hogy kérdéseire, fellépő problémákira a win.rar GmbH szakemberei elsőbbségi prioritással válaszoljanak, azokat mindenki mást megelőzve orvosolják. A szolgáltatás angol és német nyelven vehető igénybe.
Ezen felül az elveszett, megsérült kulcsfáljt is soron kívül pótolják a szolgáltatást igénybevevőknek.

 

Nem találtam megoldást a kérdésemre, segítséget kérek!

Segítség kérése